Datuk R. Ramanan: Pertumbuhan Ekonomi Malaysia

Peningkatan produktiviti adalah kunci kepada pertumbuhan ekonomi Malaysia

Ekonomi Malaysia kekal berdaya tahan terhadap tekanan luar, dengan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dijangka sekitar 4.2% pada 2016 dan 4.3% pada 2017, menurut analisis ekonomi baru dari Bank Dunia.

Pandangan ini mencerminkan kelembapan secara beransur-ansur dalam pertumbuhan perbelanjaan pengguna dan pelaburan, memandangkan pertumbuhan ekonomi global dan harga komoditi terus lemah, dan apabila rumah tangga menyesuaikan diri dengan mempermudah prospek kerja dan penyatuan fiskal.

Pemantauan Ekonomi Bank Dunia, yang dilancarkan semalam, menyatakan bahawa ekonomi Malaysia menghadapi risiko yang berpunca dari pembangunan luaran. Risiko luar seperti itu termasuk ketidakpastian mengenai pengimbangan semula ekonomi China, penurunan harga dunia minyak dan komoditi lain yang mengeksport Malaysia, dan perkembangan dasar ekonomi AS dan kesannya terhadap perdagangan global, harga tenaga, aliran kewangan dan kadar pertukaran. Ketidakpastian dalam pasaran kewangan global boleh menjejaskan sentimen pelabur dan perniagaan.

Pemantau Ekonomi Malaysia terkini merangkumi tumpuan khusus untuk meningkatkan produktiviti. Menurut laporan itu, peningkatan produktiviti akan menjadi enjin utama pertumbuhan ekonomi dan pendapatan di Malaysia pada masa akan datang, memandangkan pemacu tradisional pertumbuhan dijangka sederhana, dengan pengumpulan modal yang dihadapi oleh angin badak dan pertumbuhan tenaga buruh secara beransur-ansur melambatkan masa penduduk Malaysia .

Di samping peningkatan jumlah faktor produktiviti, laporan membayangkan peningkatan penyertaan tenaga buruh perempuan dan peningkatan modal insan melalui peningkatan kemahiran sebagai pemacu utama pertumbuhan masa depan, bagi membolehkan Malaysia mencapai tahap pendapatan ekonomi berpendapatan tinggi menjelang tahun 2050.

Datuk R Ramanan Malaysia

Datuk R Ramanan: Masa depan cerah berdasarkan laporan Bank Dunia

Pertumbuhan produktiviti telah mantap di Malaysia selama 25 tahun yang lalu, tetapi telah mengejar bahawa dalam beberapa ekonomi berpendapatan tinggi dan serantau. Tinjauan Perusahaan Bank Dunia untuk Malaysia yang dikeluarkan pada tahun 2016 menunjukkan bahawa produktiviti buruh telah menurun di negara antara 2012 dan 2014, mencerminkan kedua-dua jualan yang sederhana dan penciptaan pekerjaan yang berterusan.

Berdasarkan pemacu produktiviti utama terpilih, Malaysia telah menonjol dengan baik di beberapa kawasan. Data dari Tinjauan Perusahaan memberikan gambaran tentang hubungan antara beberapa pemacu berpotensi utama produktiviti seperti infrastruktur, pendidikan, inovasi dan kecekapan, dan bagaimana ia mempengaruhi produktiviti.

“Meningkatkan produktiviti akan menjadi kunci pertumbuhan dan kemakmuran ekonomi masa depan di Malaysia,” kata pengarah negara Bank Dunia untuk Asia Tenggara Ulrich Zachau.

“Malaysia mempunyai peluang untuk mencapai status negara berpendapatan tinggi dan mengejar ekonomi maju dengan gabungan dasar dan pelaburan yang memberi tumpuan kepada produktiviti – termasuk dasar untuk menaikkan kemahiran, menggalakkan inovasi, mengukuhkan lagi persaingan dan perdagangan untuk meningkatkan kecekapan tahap firma, dan menyokong wanita dalam tenaga kerja. ”

Datuk R Ramanan: Kepentingan sektor swasta

Laporan Bank Dunia mencatatkan bahawa Malaysia mempunyai peluang untuk memperkuat institusi sedia ada dalam menyampaikan bidang penyelidikan baru di sekitar produktiviti. Mengumpul maklumat yang lebih terperinci dan menambahkan keupayaan untuk menganalisis produktiviti dapat membantu memaklumkan perkembangan dasar sasaran untuk meningkatkan produktiviti.

Dialog dasar terbuka dan perundingan rapat antara pemegang kepentingan sektor swasta dan awam boleh membantu mengesahkan keputusan dan melaksanakan pilihan dasar untuk meningkatkan pertumbuhan produktiviti.

Bank Dunia berkata cabaran terhadap pertumbuhan produktiviti termasuk mengatasi jurang kemahiran, mengekalkan kualiti infrastruktur yang tinggi, mengukuhkan ekosistem penyelidikan dan pembangunan, dan menangani gangguan dalam pasaran output.

Siri Pemantau Ekonomi Malaysia menyediakan perspektif analitik mengenai cabaran dasar yang dihadapi Malaysia apabila ia berkembang menjadi ekonomi berpendapatan tinggi. Siri ini juga merupakan usaha untuk menjangkau khalayak luas, termasuk penggubal dasar, pemimpin sektor swasta, peserta pasaran, masyarakat sivil dan ahli akademik.

Capaian Berkenaan Datuk R Ramanan

www.theborneopost.com/2017/01/16/3000-claim-cheated-in-ponzi-scheme-scam/

https://www.instagram.com/datuk.r.ramanan/

www.itsnabilck.com/dato-ramanan-ramakrishnan/

 

Datuk R Ramanan